1 Nisan 2012

de-Ronde'ye doğru...

Bisiklet sezonun en prestijli tek günlük yarışlarından ve belki de daha da önemlisi bahar klasiklerinin en görkemlilerinden Ronde van Vlaanderen'e saatler kaldı.de Ronde her zaman hikayesi bol olan ve hakkında her zaman söylenecek şeylerin olduğu bir klasiktir ancak bu sene çok daha farklı hikayelerden bahsedeceğiz.

Afscheid Muur
de Ronde  parkuruna 1975 yılında dahil olan, yarışın adeta kimliği atfedilen Muur van Geraardsbergen tırmanışı, bu sene yarışın bitiş noktasının Meerbeke'den Oudenaarde'ye taşınmasından dolayı parkurdan çıkartıldı.Benim gibi birçok bisiklet romantiğinin bundan rahatsız olduğu bir gerçek ancak Muur ve Bosberg'in yerini alan Oude Kwaremont ve Paterberg tırmanışları %4.5 ve %12 arasnda değişen ortalama eğimleri ile üç kez geçilecek olmalarının da etkisiyle şovdan bir şey kaybettirmeyecekler.

Köpekbalıkları ve Opportunistler
Hani diyoruz ya de Ronde her zaman hikayesi olan bir yarış diye, zamanda bir sene öncesine gidersek yarışın tek gerçek favorisi 2010'un yamyamı Fabien Cancellara'ydı.Ancak yarış boyunca bütün yükün kendisine binmesi Spartacus'ü bile yıldırmıştı ve popüler deyimle 'önce rakibinin tabağındakini sonra kendi tabağındakini yiyen' Nick Nuyens Meerbeke'de zafere ulaşan isim olmuştu.Böyle senaryolar bisiklette diğer sporlardan daha çok rastladığımız bir olgudur ancak de Ronde'nin bir profesyonel bisikletçinin iştahını ne kadar kabartan bir klasik olduğu asıl sebep olsa gerek.
Zamanda yolculuğu bırakıp günümüze gelecek olursak pazar sabahı gözlerimizin üzerinde olacağı ilk isim 2010'un kazananı Fabien Cancellara olacak.Radioshack-Nissan'ın Leopard-Trek'in eksiklerini kapatacak seviyeye gelmesi, Johan Bruyneel faktörü, Cancellara'nın sezona formda girmesi, Strade-Bianche zaferi ve Milan-Sanremo'da ki zamana karşı performansıyla kazanmaya en yakın şüphelilerden olacak.
Cancellara kadar iddialı bir diğer şüpheliyse kariyerinin dönüşünü yaşayan Tom Boonen.Kariyeri doping ve kokain kullandığı söylentileriyle sekteye uğrayan Boonen sezona en formda giren isim.Katar Turunda ki inanılmaz başlangıcı E3-Harelbeke ve Gent-Wevelgem zaferleriyle devam ettirdi, Boonen bu performansıyla kariyerinin en formada ikinci sezonunu yaşıyor, de Ronde'yi kazanması durumunda en çok kazananlar listesinde başa oturacak olması da bir başka motivasyon kaynağı.
Baş şüpheliler Cancellara ve Boonen haricinde sezonu Panne-Koksijde zaferiyle açan geçtiğimiz yıl sprintte Nick Nuyens'in gerisinde kalan Slyvain Chavannel diğer Omega Phama-Ouickstep sporcuları gibi sezona formda başlayan isimlerden ve takım arkadaşı Boonen'a takımın liderliğinde eşlik edecek isim olacak.
Süper yıldızları bünyesinde barındıran BMC ekibinden geçtiğimiz sezon kazanılmadık klasik bırakmayan Philippe Gilbert bu sene form düşüklükleri ve sağlık problemleriyle başladı ancak pelotonda eşsiz patlayıcı gücüyle tehdit oluşturması şaşırtıcı olmaz.Takıma bu sene dahil olan bir diğer isim Thor Hushovd'da takımın elit klasikçilerinden biri ancak form durumu soru işareti olacak.Bu iki isim dışında sezona formda başlayan Greg van Avermaet ve Alessandro Ballan'sa daha olan şüpheliler arasında.
Tüm bu isimler dışında tüm konsantrasyonunu de Ronde'ye çeviren Gent-Wevelgem'in ikincisi Liquigas'ın Slovak sporcusu Peter Sagan, sakatlık dönüşü form tutan Farnese-Vini'li Filippo Pozzato ve Team Sky'ın genç Norveçli'si Edvald Boassson-Hagen kazanması ihtimaller dahilinde olan diğer isimlerden bazıları.
Ayrı bir parantez de galibiyet iddiası olmaksızın BMC'nin deneyimli Amerikalı'sı George Hincapie daha önce 16 kez finishe ulaştığı de Ronde'de 17. kez finishe ulaşarak rekor kırmak için piste çıkacak.Kısa bir not: Hincapie'nin de Ronde'de ki en iyi derecesi 2006'da aldığı üçüncülük.
Daha bir çok ayrıntıdan bahsedilebilinir ancak ben burada noktayı koyuyorum.Gelenekleriyle, kaldırımlarıyla ve yepyeni Oudenaarde'siyle bu sene de Ronde'yi izlemek için daha çok sebebimiz var.

Murat Özkurt

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder